İnsana ait sanılıyordu, denizin dibinde bulunan çene kemiğinin gizemi çözüldü

Penghu Kanalı’nda Bulunan Fosil Kimliği Çözüldü

Penghu Kanalı’nda bir balıkçı tarafından yakalanan fosil, ilk keşfedildiği 2000’li yıllardan bu yana paleoantropologlar arasında tartışma konusu olmuştu. Çene kemiğinin Homo erectus, arkaik Homo sapiens ya da Denisovanlara ait olabileceği düşünülüyordu. Yeni teknikler, bu gizemi sonunda aydınlattı.

PROTEİN ANALİZİ İLE FOSİL KİMLİĞİ BELİRLENDİ

Kopenhag Üniversitesi’nden moleküler antropolog Frido Welker liderliğindeki bir araştırma ekibi, fosilin kimliğini belirlemek için antik proteinleri analiz eden yeni bir yöntem olan paleoproteomikten faydalandı. Bu teknik, DNA’nın korunamadığı fosillerde önemli bir çözüm oluşturuyor.

Science dergisinde yayımlanan bulgulara göre, Penghu 1 adı verilen fosilin erkek olduğu ve protein diziliminin Denisovanlara özgü olduğu belirlendi. Bu yöntem sayesinde, ileride diğer insanımsı fosillerin doğru bir şekilde sınıflandırılmasında da kullanılabilir.

Denisovanlar, Neandertallerle aynı dönemde yaşamış, ancak çok az sayıda fosil bırakmış bir insan türüdür. Bugüne dek en çok bilgi Sibirya’daki Denisova Mağarası’ndan çıkarılan DNA örneklerinden elde edildi. Ancak, fiziksel örneklerin azlığı, bu türün dağılımını ve evrimsel ilişkisini tam olarak anlamanın zorluğunu artırıyordu.

Penghu 1’in Denisovan olarak sınıflandırılması, bu türün sadece soğuk Sibirya’da değil, Tayvan gibi sıcak ve nemli bölgelerde de yaşamış olabileceğini göstermektedir. Bu durum, Denisovanların Asya’nın çeşitli yerlerinde var olabileceği fikrini desteklemektedir.

YAŞ TESPİTİ ZOR AMA ÖNEMLİ

Araştırmacılar, fosilin tam yaşını belirlemenin zor olduğunu, çünkü uzun süre su altında kaldığını açıkladılar. DNA analizleri başarısız oldu ve geleneksel tarihleme yöntemleri uygulanamadı. Fosille birlikte bulunan hayvan kemikleri, iki farklı dönem olasılığı sundu: 10 bin–70 bin yıl arası veya 130 bin–190 bin yıl öncesi.

Daha genç tarihler doğruysa, Penghu 1 şimdiye kadar bulunan en genç Denisovan fosili olabilir. Şu anda en genç örnek, 40 bin yıl önce Tibet Platosu’nda bulunan bir fosildir.

Related Posts

Yapay zeka ile yeni bir tıp çağı başlıyor! Hayat kurtarma yarışı

Londra merkezli DeepMind’ın geliştirdiği AlphaFold yapay zeka sistemi, biyolojinin on yıllardır çözülemeyen en büyük problemlerinden biri olan protein katlanma sorununu büyük ölçüde çözerek bilim dünyasında tarihi bir dönüm noktası oluşturdu …

Apple akıllı gözlükler için yeni bir çip geliştiriyor

Özellikle Meta gibi gözlüklerin piyasada yer almasının ardından harekete geçen Apple, sanal gerçeklik gözlüğünün ardından hem arttırılmış gerçeklik destekli hem de daha sade modeller üzerinde çalışacak.

Epic Games’in 15 Mayıs’a kadar ücretsiz verdiği oyunlar

Epic Games, bu hafta iki ücretsiz oyun veriyor. Deadtime Defenders ve Touch Type Tale 1 Mayıs’tan 8 Mayıs’a kadar ücretsiz olarak alınabilecek.

Karting heyecanı İstanbul’da başlıyor

2025 MOTUL Türkiye Karting Şampiyonası’nın 2. ayağı, 10-11 Mayıs tarihlerinde İstanbul’da düzenlenecek. Organizasyon, 10 Mayıs Cumartesi günü antrenman seanslarıyla başlayacak. 11 Mayıs Pazar günü ise saat 10.00’da yarı final, saat 13.00’te ise final yarışları gerçekleştirilecek.

Peynir, sıcak iklimin kurbanı oldu

Aşırı sıcaklar ve kuraklık, otla beslenen süt ineklerinin rasyonlarını mısır ağırlıklı yemlere yöneltirken; ortaya çıkan süt ve Cantal peyniri örneklerinde omega-3 kaybı, sertlik artışı ve aroma zayıflaması gözlemlendi.

Türk Telekom’dan mobilde tarihi rekor: Son on yılın en güçlü birinci çeyrek performansı

Türkiye’nin dijital dönüşümünün öncüsü Türk Telekom, geleceğin teknolojilerine yönelik faaliyetlerine ve yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor. 2025 yılı birinci çeyrek finansal ve operasyonel sonuçlarını açıklayan Türk Telekom, öncü iş kollarındaki büyüme ile yıla güçlü bir başlangıç yaptı.