‘Don felaketinin hasarı şimdiden fiyatlara yansıdı’

Belce ÖRÜ

Meyve sebze enflasyonunun ülkemizde yüksek seyrettiği ve çiftçilerin maliyetlerden şikayet ettiği bir dönemde don felaketi beklenmedik bir durum oldu. 36 ilde üreticiler, afet hali ilan edilmemesine tepki gösterdi ve devlet desteğinin önemine vurgu yaptı. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Murat Kapıkıran, İstanbul’un don felaketinden doğrudan etkilenmemesine rağmen talep nedeniyle lojistik sıkıntılar yaşandığını belirtti.

Kapıkıran, “Hasat döneminde, rekoltenin farklı ürünlerde yüzde 30 ila yüzde 90 arasında düşeceğini tahmin ediyoruz. En fazla zarar gören ürün kayısı oldu. Elmanın fiyatı rafta şimdiden 100 lirayı aştı. Talebin sabit kalması durumunda, rekolte düşüşü kadar zam beklenmeli. İthal edilen ürünlerde döviz kuru da fiyatları etkileyecektir” dedi.

1 YILDA 2. DON

TMMOB Adana Şube Başkanı Ahencen Tayakası ise, “Zaten 21-25 Şubat tarihleri arasında çok ciddi bir ilkbahar don olayı yaşamıştık. Narenciye ve kışlık sebzelerde büyük zararlar meydana geldi. İhracat için ayrılan ürünler iç piyasaya sürüldü” şeklinde konuştu. Bursa Osmangazi Ziraat Odası Başkanı Sayın İsmail Altınkaya ise, “Hava ısındıkça hasarın boyutu daha net anlaşılacak ancak hemen hemen her bölgede ciddi zararlar var” ifadelerini kullandı.

Çiftçinin borçları ertelenmeli

Murat Kapıkıran, “Tarımsal afet ilan edilmeli ve iklim değişikliğinin etkisi yüzünden bu sene ürünler erkenden don tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Meteoroloji zirai don uyarısı yapmış olabilir ama çiftçiler için gerekli önlemler alınmalı. Don felaketinden etkilenen bölgelerde faaliyet gösteren çiftçilerin borçlarının ertelenmesi şart. Aksi takdirde aynı bölgelerde tarım yapmak neredeyse imkansız hale gelebilir” diye konuştu.

Related Posts

Bulgaristan’da euroya geçiş öncesi konut fiyatları hızla artıyor

Euroya geçiş süreci ve düşük faiz oranları, Bulgaristan’da konut fiyatlarının hızla artmasına sebep oldu.

Fırsatçılara dev ceza: 1.5 milyar TL

İlk yardım ekipmanlarından çadıra, deprem çantasından ihtiyaç malzemelerine kadar deprem döneminde fahiş fiyat artışı yapan işletmeler tek tek tespit ediliyor. Ticaret Bakanlığı, usulsüzlük tespiti yapılan 1079 ürünün her birine 1.4 milyon lira ceza verirse toplam 1.5 milyar liralık ceza kesilebilir.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Turizm Bakanları Erzurum’da bir araya geldi

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 6. Turizm Bakanları Toplantısı (EİT 2025), Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un ev sahipliğinde, üye ülke temsilcilerinin katılımıyla Erzurum’da gerçekleştirildi.

Ahmet Bolat’tan Yeni Zelanda’ya uçuş müjdesi

Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat, Yeni Zelanda Başbakanı Christopher Luxon ile bir görüşme gerçekleştirdiklerini ve ülkeye THY uçuşlarının başlaması için gerekli çalışmaları yaptıklarını açıkladı.

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası ilk çeyrek sonuçlarını açıkladı

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası 2025 ilk çeyrek sonuçlarını açıkladı. Banka net kârını geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 70 artırdı.

IEA Başkanı’ndan kritik mineral tedarikinde “tekelleşmenin” engellenmesi çağrısı

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, temiz enerji teknolojilerinin imalatında kullanılan bakır ve çinko gibi kritik minerallerin tedarikinin bir veya iki ülkenin tekelinde olduğunu söyleyerek, “Temiz enerjide çeşitlilik olmasının önemli olduğunu düşünüyoruz. Belli bir ülke, bu kaynakların çok büyük bir kısmını eli altında tutarsa, bu gerçekten önemli bir risk olabilir.” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir