İnsana ait sanılıyordu, denizin dibinde bulunan çene kemiğinin gizemi çözüldü

Penghu Kanalı’nda Bulunan Fosil Kimliği Çözüldü

Penghu Kanalı’nda bir balıkçı tarafından yakalanan fosil, ilk keşfedildiği 2000’li yıllardan bu yana paleoantropologlar arasında tartışma konusu olmuştu. Çene kemiğinin Homo erectus, arkaik Homo sapiens ya da Denisovanlara ait olabileceği düşünülüyordu. Yeni teknikler, bu gizemi sonunda aydınlattı.

PROTEİN ANALİZİ İLE FOSİL KİMLİĞİ BELİRLENDİ

Kopenhag Üniversitesi’nden moleküler antropolog Frido Welker liderliğindeki bir araştırma ekibi, fosilin kimliğini belirlemek için antik proteinleri analiz eden yeni bir yöntem olan paleoproteomikten faydalandı. Bu teknik, DNA’nın korunamadığı fosillerde önemli bir çözüm oluşturuyor.

Science dergisinde yayımlanan bulgulara göre, Penghu 1 adı verilen fosilin erkek olduğu ve protein diziliminin Denisovanlara özgü olduğu belirlendi. Bu yöntem sayesinde, ileride diğer insanımsı fosillerin doğru bir şekilde sınıflandırılmasında da kullanılabilir.

Denisovanlar, Neandertallerle aynı dönemde yaşamış, ancak çok az sayıda fosil bırakmış bir insan türüdür. Bugüne dek en çok bilgi Sibirya’daki Denisova Mağarası’ndan çıkarılan DNA örneklerinden elde edildi. Ancak, fiziksel örneklerin azlığı, bu türün dağılımını ve evrimsel ilişkisini tam olarak anlamanın zorluğunu artırıyordu.

Penghu 1’in Denisovan olarak sınıflandırılması, bu türün sadece soğuk Sibirya’da değil, Tayvan gibi sıcak ve nemli bölgelerde de yaşamış olabileceğini göstermektedir. Bu durum, Denisovanların Asya’nın çeşitli yerlerinde var olabileceği fikrini desteklemektedir.

YAŞ TESPİTİ ZOR AMA ÖNEMLİ

Araştırmacılar, fosilin tam yaşını belirlemenin zor olduğunu, çünkü uzun süre su altında kaldığını açıkladılar. DNA analizleri başarısız oldu ve geleneksel tarihleme yöntemleri uygulanamadı. Fosille birlikte bulunan hayvan kemikleri, iki farklı dönem olasılığı sundu: 10 bin–70 bin yıl arası veya 130 bin–190 bin yıl öncesi.

Daha genç tarihler doğruysa, Penghu 1 şimdiye kadar bulunan en genç Denisovan fosili olabilir. Şu anda en genç örnek, 40 bin yıl önce Tibet Platosu’nda bulunan bir fosildir.

Related Posts

Türkiye Tırmanma Şampiyonası Bursa’da yapılacak

28-29 Haziran tarihlerinde AVIS 2025 Türkiye Tırmanma Şampiyonası’nın 4. ayağı, Bursa’nın Gemlik ilçesinde düzenlenecek.

Chrome’da uygunsuz site alarmı: Uygulama sistem tarafından engellenmeye başladı

Windows kullanıcılarının son günlerde karşılaştığı beklenmedik bir sorun, Google Chrome’un açılmasını engelliyor. Microsoft’un çocukları dijital tehlikelerden korumak için sunduğu Aile Güvenliği hizmeti, bazı sistemlerde Chrome tarayıcısını “uygunsuz içerik” gerekçesiyle otomatik olarak devre dışı bırakıyor.

Araçlarda klima mı yoksa camı açmak mı daha tasarruflu: Cevabını duyan şaşırıyor

Yaz sıcaklarının kendisini göstermesiyle birlikte araç kullanmak daha da zor hale geliyor… Bu durumda sürücülerin elinde klimayı ya da camları açmak gibi iki seçenek bulunuyor. Peki, yakıt tasarrufu için hangi seçenek daha mantıklı?

2024 rekor kırdı: Siber saldırılarda ‘yapay zeka’ etkisi

Dijital dünyada 2024 yılına kötü amaçlı yazılımlarla yapılan siber saldırılar damga vurdu. Saldırılarda yapay zeka teknolojisinin etkisine dikkat çekildi.

WhatsApp’a unutkanları sevindirecek özellik geldi

Dünya üzerinde 2 milyardan fazla kullanıcı ile en popüler mesajlaşma uygulaması olan WhatsApp, kullanıcı deneyimini iyileştirmeye yönelik bir yenilik üzerinde daha çalışıyor… Çok yakında herkese sunulması beklenen özellik, ‘unutkan’ kullanıcıları oldukça sevindirecek…

WhatsApp beta güncellemesi geldi! Avatar ekleyebiliyorsunuz

WhatsApp’ın beta güncellemesiyle artık profile avatar eklemek mümkün oluyor.