Karar yazarı Oğur: Turan İtil, ABD’de insanlar üzerinde yasaklanan deneylerini Türkiye’de yaptı, kardeşi Muazzez İlmiye Çığ, doktora yapmamasına rağmen sümerolog oldu

Turan İtil ve Muazzez İlmiye Çığ: İlginç Hikayeler

T24 Haber Merkezi

Karar yazarı Yıldıray Oğur,, geçtiğimiz günlerde aramızdan ayrılan 110 yaşındaki Muazzez İlmiye Çığ ve Turan İtil‘i konu alan ilginç bir yazı kaleme aldı. Oğur, Dr. Turan İtil’in ABD’de yasaklanan ilaçlar ve yöntemlerle gerçekleştiremediği deneyleri 12 Eylül sonrasında Türkiye’ye getirip gerçekleştirdiğini belirtti. Ayrıca, Muazzez İlmiye Çığ’ın da laiklik ve başörtüsü konularında tartışmalara yol açan kitaplar kaleme alan bir Sümerolog olduğunu vurguladı.

Doktorasını Almanya’da tamamlayan İtil’in ABD’deki uyuşturucu madde içeren deneylerinin yasaklanması üzerine Türkiye’ye döndüğünü anlatan Oğur’un yazısının ilgili bölümü ise şu şekilde:

“Turan İtil, 1973 yılında New York’ta ilaç deneyleri için bir laboratuvar kurdu:

‘HZI Vakfı’

ABD’deki psikiyatri ilaç araştırmalarına getirilen kısıtlamalar nedeniyle Türkiye’deki kobaylar üzerinde denemelere başladı.

CIA’nın yaptığı inceleme sonucunda 1976’da başkan Gerald Ford, ‘insanlar üzerinde uyuşturucu denemelerini’ yasakladı.

Peki, Turan İtil ne yaptı?

Büyük kariyerini bırakıp 1980 darbesinden sonra Türkiye’ye kesin dönüş yaptı ve kızkardeşi tarafından yönetilen Gayrettepe’deki HZİ Vakfı’nda çalışmalarını sürdürdü.

Muazzez İlmiye Çığ, 1984’te vakıftaki ilaç deneyleriyle gündeme geldi ve Nokta dergisi tarafından yapılan bir haberde ağabeyinin Türkiye’ye dönme sebebini açıkladı:

‘Turan, ‘Ben ne yapabilirim?’ diye düşündü. ‘Bu genç çocuklar nasıl teröre bulaştılar, bunların psikolojisini araştırabilirim’ dedi. Daha sonra Turan buraya geldi. O zaman Kenan Evren ve Millî Güvenlik Kurulu vardı. bir vasıtayla kurula gidip, yapmak istediği araştırmayı anlattı. Meğerse askerler, 1977’de böyle bir araştırmaya başlamışlar.’

Turan İtil’in Milli Güvenlik Konseyi’nde yaptığı sunum nasıl geçti?

İtil’in hapishanelerde mahkumlar üzerinde deneyler yapmasına izin verilmesi ve gazetelerde ‘terörizm araştırmacısı’ olarak anılması dikkat çekiciydi. Deneyler, hapishane mahkumları ve müze çalışanları üzerinde yapılmıştı.

İtil’in ABD’de deşifre olması ve kullandığı yöntemlerle Türkiye’de aynı uygulamaları yapması, tartışmaları beraberinde getirdi.

1990’da meydana gelen vakıf bombalama olayının ardından Turan İtil tekrar ABD’ye döndü.

Muazzez İlmiye Çığ ise laiklik konusunda tartışmalar yaratan kitaplar yazarak farklı bir kariyer yaptı. Sümeroloji alanında uzmanlaşan Çığ, çeşitli iddialara karşın başarılı bir Sümerolog olarak tanındı.

İkilinin ilginç hikayeleri, Türkiye’nin geçmişindeki bazı ayrıntıları hatırlatıyor ve üzerinde düşünmemizi sağlıyor.