Zirai don fena vurdu! Bu ürünleri almak hayal olabilir

Zirai Don Tarım Ürünlerine Büyük Zararlar Verdi

Ülkemiz genelinde etkili olan şiddetli zirai don, tarımsal ürünlerde ciddi hasarlara neden oldu. TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, donun etkilediği bölgeleri ve ürünleri açıkladı.

Don felaketinin 65 ilde tarımsal faaliyetleri olumsuz etkilediğini belirten Bayraktar, “Tarımsal üretimin devamlılığı için don afetinden zarar gören tüm çiftçilerimize destek olmak adına bir fon oluşturulmalıdır” şeklinde konuştu.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Bayraktar, “Yaşanan bu felaket sadece çiftçileri değil, tüketicileri de doğrudan etkileyecek” şeklinde ifade etti.

“Tarımsal Üretime Darbe Vurdu”

Şubat ayından itibaren ülkemizde 3 büyük zirai don olayının yaşandığını belirten Bayraktar, “Şubat ayında Mersin, Adana, Hatay gibi birçok ilimizde yaşanan zirai don olayı meyve bahçelerini etkiledi. Mart ayında Manisa ve Ege Bölgesi’ndeki birçok ilimizde yaşanan don ise üzüm bağlarına zarar verdi. Bu ardı arkası kesilmeyen don hadisesi neredeyse tüm ülkeyi etkiledi ve tarımsal üretime büyük bir darbe vurdu” şeklinde konuştu.

Bayraktar’ın Açıkladığı Zirai Don Etkilenen Bölgeler ve Ürünler

Malatya ve Kahramanmaraş Zirai Don Etkisi: Kayısı başta olmak üzere ceviz, kiraz, üzüm, elma gibi meyveler ile şeker pancarı, çerezlik ayçiçeği ve yem bitkileri.

Karadeniz Bölgesi Zirai Don Etkisi: Fındık ve çay başta olmak üzere kivi, hurma gibi meyveler.

Ege Bölgesi Zirai Don Etkisi: Üzüm, zeytin, incir, elma, ceviz, kiraz, ayva gibi meyveler.

Marmara Bölgesi Zirai Don Etkisi: Şeftali, ahududu, armut, zeytin, incir, kivi, nektarin, erik, kiraz gibi meyveler ile bazı ekili alanlar.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi Zirai Don Etkisi: Antep fıstığı, badem, ceviz, nar, Trabzon hurması, dut ve diğer meyveler.

İç Anadolu Bölgesi Zirai Don Etkisi: Elma, armut, ayva, ceviz, kiraz, üzüm gibi meyveler.

Akdeniz Bölgesi Zirai Don Etkisi: Karpuz, patates, narenciye ve sebzelerde zarar meydana geldi.

Birçok Üründe Kayıp Yüzde 100’e Ulaştı

Bayraktar, “Dondan etkilenen bazı ürünlerde zarar oranının yüzde 100’lere kadar ulaştığını gözlemliyoruz. Kesin zarar oranları ise hasar tespit çalışmalarının tamamlanmasının ardından netlik kazanacaktır. Bazı bölgelerimizde halen kar yağışı ve zirai don riski devam ediyor. Bu bölgelerde yapacağımız saha çalışmalarının sonuçlarını da kamuoyu ile paylaşacağız” açıklamalarında bulundu.

Related Posts

Bulgaristan’da euroya geçiş öncesi konut fiyatları hızla artıyor

Euroya geçiş süreci ve düşük faiz oranları, Bulgaristan’da konut fiyatlarının hızla artmasına sebep oldu.

Fırsatçılara dev ceza: 1.5 milyar TL

İlk yardım ekipmanlarından çadıra, deprem çantasından ihtiyaç malzemelerine kadar deprem döneminde fahiş fiyat artışı yapan işletmeler tek tek tespit ediliyor. Ticaret Bakanlığı, usulsüzlük tespiti yapılan 1079 ürünün her birine 1.4 milyon lira ceza verirse toplam 1.5 milyar liralık ceza kesilebilir.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Turizm Bakanları Erzurum’da bir araya geldi

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 6. Turizm Bakanları Toplantısı (EİT 2025), Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un ev sahipliğinde, üye ülke temsilcilerinin katılımıyla Erzurum’da gerçekleştirildi.

Ahmet Bolat’tan Yeni Zelanda’ya uçuş müjdesi

Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat, Yeni Zelanda Başbakanı Christopher Luxon ile bir görüşme gerçekleştirdiklerini ve ülkeye THY uçuşlarının başlaması için gerekli çalışmaları yaptıklarını açıkladı.

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası ilk çeyrek sonuçlarını açıkladı

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası 2025 ilk çeyrek sonuçlarını açıkladı. Banka net kârını geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 70 artırdı.

IEA Başkanı’ndan kritik mineral tedarikinde “tekelleşmenin” engellenmesi çağrısı

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, temiz enerji teknolojilerinin imalatında kullanılan bakır ve çinko gibi kritik minerallerin tedarikinin bir veya iki ülkenin tekelinde olduğunu söyleyerek, “Temiz enerjide çeşitlilik olmasının önemli olduğunu düşünüyoruz. Belli bir ülke, bu kaynakların çok büyük bir kısmını eli altında tutarsa, bu gerçekten önemli bir risk olabilir.” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir